Tipuri de cabluri folosite la sistemele de supraveghere

Principalele tipuri de cablu ce pot fi folosite pentru transmiterea semnalului in supravegherea video sunt: RCA, BNC (cablu coaxial), CAT5 (UTP, STP, FTP etc.) si fibra optica. Cel mai raspandit este in general cablul BNC (coaxial) care are ca avantaj atat pretul scazut cat si pierderile reduse de semnal. Spre deosebire de cablul RCA, coaxialul permite transmiterea semnalului pe distante mult mai lungi, fiind o solutie folosita la scara larga de providerii de internet/televiziune prin cablu.

Exista mai multe tipuri de cablu coaxial folosit in CCTV ( televiziunea cu circuit inchis categorie din care face parte si supraveghere video).

  • Coaxial RG 58 / RG 59. Acesta elimina unul dintre principalele dezavantaje ale cablului BNC  fiind mult mai subtire si mai flexibil decat alte tipuri de calbu coaxial. Pricipalul dezavantaj al cablului coaxial RG58 / RG59 este pierderea de semnal mai mare in special la frecvente inalte.
  • Coaxial RG6. Acesta este mult mai gros decat RG 58/59 dar poate transmite imaginile pe distante mult mai lungi fara pierderi de semnal.
  • Cablu CCTV (este un cablu coaxial care are si 2 sau 4 fire de alimentare incorporate)

Mufele BNC folosite pentru cablare sunt de doua tipuri: cu lipire, sau cu infiletare. Cel de-al doilea tip este mult mai practic fiind usor de sertizat fara instrumente speciale(un cuter este deajuns) direct la fata locului.


Odata cu aparitia transceiverelor cu dimensiuni mici semnalul video si tensiunea electrica pentru alimentarea camerelor se poate transmite si prin intermediul cablului de tip twised pair ( cunoscut si sub numele de cablu de retea). Avantajul major consta in faptul ca pe cele patru perechi de fire din acet tip de cablu se pot transmite 4 semnale diferite. In plus acesta este mult mai usor si mai flexibil.

Profesionistii ofera mai nou si solutii bazate pe fibra optica, care, desi scumpe transmit semnalul video fara nici o pierdere. In prezent fibra optica este folosita in special pentru distante foarte mari din cauza costurilor ridicate a echipamentelor.

Distantele pe care pot fi folosite diverse tipuri de cablu:

Fibra optica: 20000m

Cablu UTP (FTP, SFTP) cat 5 cu transceiver activ: 3200m

Cablu UTP (FTP, SFTP) cat 5 cu transceiver pasiv: 300m

Cablu coaxial RG6: 200m

Cablu coaxial RG59: 100m

Cablu coaxial CCTV: 100m

Cablu RCA: 7m

 

Noutati