Diferenta dintre cablu UTP, cablu FTP, FTP cu sufa, cablu STP si cablu SFTP, STP, SSTP

Diferenta dintre cablu UTP, cablu FTP, FTP cu sufa, cablu SUTP si cablu SFTP, STP, SSTPUTP: Unshielded Twisted Pair (Cablu cu perechi rasucite neecranat)

Cablul UTP este cea mai des intâlnita varianta de cablu cu perechi rasucite din retelele de date. Cablurile UTP sunt numite adesea cabluri Ethernet, dupa Ethernet, standardul cel mai raspandit (dar nu si cel mai fiabil) ce foloseste cabluri UTP. Acesta este tipul principal de cablu utilizat in bucla locala a retelelor telefonice si in retelele de date (in special drept cablu patch sau conexiune temporara la retea) datorita flexibilitatii sale deosebite. Spre deosebire de FTP si STP, cablul UTP nu are nici un tip de ecranare.FTP: Foiled Twisted Pair (Cablu cu perechi rasucite in folie)

Cablul FTP este un cablu UTP in care conductorii sunt inveliti intr-o folie exterioara de ecranare in scopul protejarii impotriva interferentelor externe. Folia exterioara are, de asemenea, rolul de conductor de impamantare.

 

FTP cu sufa: Foiled Twisted Pair (Cablu cu perechi rasucite in folie)

Cablul FTP este un cablu UTP in care conductorii sunt inveliti intr-o folie exterioara de ecranare in scopul protejarii impotriva interferentelor externe. Folia exterioara are, de asemenea, rolul de conductor de impamantare. Sufa metalica are rol de sustinere mecanica a cablului.SUTP: Screened Unshielded Twisted Pair (Cablu cu perechi rasucite neecranat, cu tresa)Asemanator cu FTP, singura diferenta fiind ca STP are o tresa impletita in loc de folie invelind toate perechile.SFTP: Screened Foiled Twisted Pair (Cablu cu perechi rasucite cu folie si tresa)

Acest tip de cablu este o combinatie a tipurilor STP si FTP, fiind ecranat cu folie si tresa.

 

STP: Shielded Twisted Pair (Cablu cu perechi rasucite ecranat)

In acest tip de cablu, fiecare pereche este invelita intr-o folie de ecranare şi ofera o buna protecţie impotriva interferenţelor şi a diafoniei. Foliile de ecranare au, de asemenea, rolul de conductor de impamantare.

Cablul STP a fost utilizat cu precadere in reţelele token ring, dar in prezent este rar implementat deoarece potenţialele performanţe superioare tipului UTP nu justifica diferenţa mare de preţ. In plus, datorita foliilor, flexibilitatea cablului este mult redusa.


SSTP: Screened Shielded Twisted Pair (Cablu cu perechi rasucite ecranat, cu tresa)

Cablul SSTP este asemanator tipului STP, dar are in plus o tresa impletita ce inveleşte toate perechile (similara celei din cablul coaxial), oferind o protecţie deosebita impotriva interferenţelor externe.

Noutati