Echipamentele wireless functioneaza, de obicei, in doua moduri: AP (acces point) si client. Cu antenele lor originale, merg intre 90m (indoor) si 500 m (outdoor). AP-ul permite conectarea unuia sau mai multor clienti. Pentru a mari distanta intre echipamente, iti trebuie niste antene speciale. Astea sunt de doua feluri: unidirectionale (cu castig mare, pana la 24db) si omnidirectionale (cu castig destul de mic, 12-14db). Antenele unidirectionale, dupa cum le spune si numele, se orienteaza intr-o anume directie. Cele omni transmit/receptioneaza de jur imprejur, deci nu trebuie orientate.
Pentru a configura echipamentele ca client sau AP, trebuie tinut cont ca un client nu se poate conecta la alt client, ci numai la un AP. De asemenea, nici AP-urile nu se pot conecta intre ele. Antenele de la AP-uri ar trebui sa fie omni daca la un AP se conecteaza doi sau mai multi clienti, din directii diferite.
Unele echipamente wireless stiu sa functioneze in modul "multipoint bridge", insa suporta acest mod numai intre echipamente de acelasi fel . Daca folosesti modul asta, scapi de bataia de cap cu impartirea in AP-uri si clienti a echipamentelor.
Aspecte tehnice: o antena uni de 24db se poate lega la o uni de 12db cam la 3 km. Doua antene uni de 24db, orientate una spre alte, ajung la 6-8 km. Echipamentul wireless trebuie sa fie langa antena; daca prelungesti cablul de antena o sa ai pierderi de semnal.
Toata reteaua (atat cea pe utp cat si cea wireless) functioneaza la nivelul osi 2. Nu ai nevoie de server. Daca toate calculatoarele fac parte din acelasi workgroup, ar trebui sa va vedeti intre voi in network neightborhood indiferent daca semnalul trece doar prin cablu sau si prin wireless. Echipamentele wireless functioneaza practic ca un cablu care leaga switch-urile dintre blocurile voastre.