Centrala termica in condensatie

O centrala termica in condensatie, este una din cele mai noi si cu cel mai bun randament din centralele termice existente pe piata. Dar avantaje reale dupa achizitionarea unei astfel de centrale le veti avea doar daca sistemul de incalzire in care se instaleaza este apt de a fi dotat cu o centrala de acest fel. De aceea ar fi bine sa stiti anumite lucruri care va vor scuti de o investitie nerentabila sau cu un timp de amortizare foarte indelungat, care poate depasi durata de viata estimata a echipamentului.

Ce este fenomenul de condensatie?

In acceptiunea generala condensarea este procesul de transformare a vaporilor in lichid. Asadar, in urma fenomenului de ardere a unui combustibil, in gazele de ardere produse exista o anumita cantitate de apa aflata in stare de vapori. Scazand temperatura acestor gaze se obtine condensarea vaporilor. Aceasta scadere se face practic obligand gazele de ardere sa treaca peste un schimbator de caldura prin care circula apa sistemului de incalzire (care vine din calorifere).

In acest fel gazele de ardere care se evacueaza sunt mai reci deci se micsoreaza pierderile iar apa care vine in centrala termica din calorifere este preincalzita cu gazele de ardere pe care, in caz contrar, le-am fi evacuat. Conditia ca acest transfer de caldura sa se produca este ca temperatura apei care vine din calorifere sa aiba maxim 35 °C . Si de aceea:

Unde si in ce sistem se poate pune o centrala in condensatie?

-se poate pune intr-un sistem de incalzire mare care este echipat cu corpuri de incalzire proiectate sa lucreze cu temperaturi ale agentului termic de 55 °C pe tur si 35 °C pe retur sau cu un sistem de incalzire in pardoseala, iar apa calda de consum nu va fi preparata la o temperatura mai mare de 50 °C.

- in sistemele de incalzire vechi care se modernizeaza, numai daca corpurile de incalzire indeplinesc conditia de mai sus sau se instaleaza o incalzire in pardoseala

Ce se intampla daca nu respectam aceste conditii de instalare?

Daca nu se respecta acest mod de instalare nu va exista fenomenul de condensatie, pentru ca la diferenta mica intre temperatura apei din calorifere si temperatura gazelor de ardere nu va mai exista un schimb de caldura eficient. Deci randamentul nominal al centralei termice in condensatie se va apropia de cel al unei centrale normale si nu vom beneficia exact de modul de functionare pentru care am platit in plus.

Va exista acest fenomen doar cand se prepara apa calda la temperatura de maxim 50 °C sau in perioadele de primavara-toamna, cand o temperatura a agentului in calorifere de 50 °C va fi suficienta pentru a creea o temperatura placuta in casa. Vom avea un randament maxim al centralei intr-o perioada in care consumul de combustibil este foarte mic fata de consumul de varf din iarna, adica vom avea o crestere de randament de 10% dar aplicat unui consum de combustibil la jumatate fata de cel nominal.

Noutati