Centrala pe lemne

Centrala pe lemne constituie un ansamblu avand ca element central cazanul pe lemne. Pe langa cazan in componenta unei centrale termice pe lemne mai intra:pompe de circulatie,vas de expansiune, echipamente de masura, control si securitate (supape de siguranta, vana de descarcare termica de securitate, termometre, manometre, termostate),precum si robineti, fitinguri, tevi etc care se dimensioneaza in functie de aplicatie; dupa caz in componenta centralei termice pot intra si un boiler pentru preparare apa calda menajera si furnitura acestuia.

Centrala termica va fi amplasata intr-o incapere special destinata si cu respectarea normativelor legale: aceasta trebuie prevazuta cu o priza de aspiratie aer si una de ventilatie, o usa metalica cu deschidere spre exterior precum si cu un cos de fum la care se racordeaza cazanul pe lemne. 

Componentele centralei termice:

   cazanul de incalzire
   supapele de siguranta
   vana termica de securitate
   vasul de expansiune
   pompele de circulatie
   preparatorul de apa calda menajera

Cazanul de incalzire: puterea necesara a cazanului se alege in urma calculului necesarului termic al imobilului. Necesarul termic se calculeaza de catre un proiectant in functie de temperatura exterioara de calcul specifica zonei climatice respective/temperatura interioara dorita pe fiecare incapere, de tipul, grosimea si izolatia termica a peretilor,adaosuri pentru orientare, amplasare, ventilare etc.

Cazanul se va alege cu un grad de supradimensionare de 20-25% avand in vedere calitatea combustibilului care difera destul de mult.

O varianta de calcul absolut orientativa a necesarului de caldura se poate face pe baza unor indici volumici de 35....50 W/mc. Exemplu: suprafata de 400 mp cu inaltime 2.5 m, volum de calcul 1000 mc.

Volum x 50 = 50000 W, supradimensionare 20% rezulta putere cazan =60 kW.

Supapele de siguranta: se aleg dupa tabelul din cartea tehnica a cazanului, iar presiunea de descarcare de regula este de 2 sau 3 bari. Se monteaza intotdeauna 2 supape de siguranta iar intre cazan si supape nu se admite prezenta nici unui robinet.

Vana termica de securitate: se monteaza pe intrarea in serpentina de racire integrata in cazan;celalt capat al serpentinei de racire reprezentand implicit
evacuarea se racordeaza la canalizare 

Pompele de circulatie: se aleg in functie de debitele de calcul si inaltimile de pompare necesare,calculul si alegerea acestora revenind in sarcina proiectantului. Este necesara utilizarea unei solutii de ridicare a temperaturiide retur pentru evitarea fenomenului de coroziune la temperatura joasa a peretilor cazanului.In acest sens se poate folosi o pompa de by-pass montata in paralel pe cazan sau alte solutii conform schemelor prezentate in cartea tehnica a cazanului.

Preparatorul de apa calda menajera: pentru prepararea apei calde menajere nu se va folosi un schimbator de caldura instantaneu ci doar cu acumulare si in nici un caz nu se va folosi serpentina integrata in cazan. Pe circuitul primar al boilerului este bine sa existe o pompa de circulatie care sa fie comandata de un termostat (de regula inclus in furnitura boilerului),iar pe circuitul secundar se va monta supapa de siguranta si un vas de expansiune. 

Vasul de expansiune: alegerea sa este extrem de importanta deoarece are efect asupra cresterii presiunii in instalatie cat si a stabilirii punctului de fierbere al apei din cazan. Este posibila insa si montarea cazanelor in sisteme cu vas inchis de expansiune dar numai daca ATENTIE este indeplinita cel putin una din urmatoarele conditii:

   instalatia este cu circulatie gravitationala (in termosifon) si nu exista riscul opririi solicitarii de caldura din partea instalatiei sau a circulatiei libere intre cazan si consumatorii de caldura
 

  exista o sursa permanenta de apa (adica neintreruptibila si independenta de reteaua electrica deci exclus tip hidrofor),iar pe serpentina de racire a cazanului este montata o vana termica de securitate racordata la sursa de apa cu caracteristicile de mai sus.
   - in acest caz serpentina de racire permite racirea acestuia in vederea evitarii supraincalzii la temperaturi de peste 110 °C.
   - si in acest caz trebuie deasemenea sa nu existe riscul opririi solicitarii de caldura de catre instalatie sau a circulatiei libere intre cazan si instalatie.
   - in acelesi sens, nu se vor monta robineti termostatati la toate radiatoarele; procentul de montaj al acestora trebuie sa fie de max. 80%.

  instalatia este prevazuta cu o sursa de tesiune alternativa pentru functionarea pompei de circulatie,care sa intre in functiune ATENTIE automat in cazul unei pene de curent si incalzirea cazanului peste 90 В° C. Fiabilitatea functionarii si eficacitatea acesteia trebuie OBLIGATORIU probate la punerea in functiune a cazanului.

Daca schema de instalare prevede montarea unei vane cu 3 sau 4 sau a unui robinet cu actionare automata sau manuala,trebuie evitata inchiderea completa a legaturii spre cazan si asigurat un consum minim obligatoriu de caldura de 5-8 kW, in caz contrar cazanul se va supraincalzi

Noutati