Castelul Peles este unul dintre cele mai importante muzee din tara, fiind si locul unde si-au petrecut ultimele clipe si cativa monarhi ai Romaniei printre care si Regele Carol I, care a murit aici in 1914. Castelul este amplasat in Sinaia la 44 km de Brasov si la 122 km de Bucuresti.
Castelul a fost construit după planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Berhard Ludwig din Viena. În 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I. În 1883 are loc inaugurarea oficială a Peleșului, pe care domnitorul l-a văzut ca pe un „sediu” al noii dinastii.
Locatia castelului a fost aleasa de printul german Carol I de Hohenzollern (ce urma sa devina rege) iar numele lui a fost preluat de la cel al raului ce curge prin curtea acestuia.
Castelul a fost construit din lemn, piatra, caramida si marmura si are peste 160 camere. Stilul predominant este cel al Renasterii Germane insa se pot identifica si elemente ale stilurilor Renascentist Italian, Gotic, Baroc German, si Francez Rococo.
Castelul Peles este inconjurat de sapte terase decorate cu statui (apartinand sculptorului Italian Romanelli), fantani sculptate in piatra, vase ornamentale si marmura de Carara. Arhitectii au utilizat din abundenta decoratiunile din lemn atat la exterior cat si in interiorul castelului si acest lucru ofera un aspect cu totul special cladirii.
De remarcat sunt camerele armurilor, Camera Florentina, sala de receptie (unde sunt expuse picturi reprezentand cele 16 castele apartinand familiei de Hohenzzolern), Camera Franceza, Camera Turceasca, Sala de Consiliu, Sala de concerte si Apartamentul Imperial.
Merita amintite si alte obiecte expuse la castelul Peles precum statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan precum si o colectie bogata de arme.
Langa castelul Peles se afla Foisorul, o rezidenta regala cu 42 camere in stil Elvetian.
Este interesant de observat că Nicolae Ceauşescu a vizitat castelul destul de rar. O poveste care circula în anii ‘80 spunea ca soţii Ceauşescu ar fi dorit să-şi stabilească o reşedinţă de protocol la Peleş.
Cunoscându-se faptul că aceștia aveau mania de a ordona tot felul de demolări și schimbări, muzeografii i-au speriat spunându-le că în interiorul Castelului este o ciupercă ce atacă elementele din lemn și este foarte dăunătoare omului. În fapt, adevărul este că o ciupercă atacase grinzile clădirii din cauza umezelii și a neaerisirii. Din acest motiv au demarat lucrările de restaurare, fiind înlocuită structura de rezistență din holul de onoare și din sufrageria de la parter. Prudenți, soții Ceaușescu au petrecut o singură noapte la Castel, dormind în Foișor.
După Revoluția din decembrie 1989, Castelul Peleș și Pelişorul au fost reintegrate în circuitul turistic. În 2006, guvernul român a anunțat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de România. Imediat după retrocedare au început negocierile și Peleșul a revenit în proprietatea statului român ca muzeu istoric. În schimb guvernul român a acordat 30 de milioane de euro Casei Regale a României.
Cele mai importante săli de vizitat sunt:
Alte săli sunt:
Adresa Castelului Peles: Muzeul National Peles, Str. Pelesului, Nr. 2, 106100 Sinaia, Jud. Prahova.
Telefon: 0244-310.918, Telefon/Fax: 0244-312.416
Email: museum@peles.ro
Website: www.peles.ro
Program vizitare Castelul Peles:
Program de vara (15 Mai - 15 Septembrie)
Luni inchis, Marti 11.00 - 17.00, Miercuri - Duminica 09.00 - 17.00
Program de iarna (16 Septembrie - 14 Mai)
Luni, Marti - inchis, Miercuri 11.00 - 17.00, Joi - Duminica 09.00 - 17.00