Ce este protectia diferentiala

Solutia pentru evitarea electrocutarii în instalatiile electrice casnice este foarte simpla: montati în tablourile electrice de distributie din locuinta dumneavoastra aparate de protectie diferentiala.

 In locuinta se pot produce cu usurinta accidente care conduc la electrocutare:
  -un copil nesupravegheat care introduce un obiect metalic in priza;
  -un adult care atinge din greseala conductorul dezizolat la schimbarea unui corp de iluminat sau a prizelor;
  -folosirea unei masini de spalat cu impamantarea defectuoasa;
  -folosirea unui fier de calcat cu cordonul de alimentare imbatranit din cauza caldurii.

 Se poate evita aparitia acestor accidente prin utilizarea unor aparate numite dispozitive de protectie diferentiala. Acestea detecteaza curentii de valori foarte mici care nu trec prin conductoare - numiti curenti diferentiali reziduali (de exeplu curentul care trece prin corpul omului in cazul electrocutarii) si intrerup automat alimentarea cu energie intr-o astfel de situatie.

 Pragul de curent periculos pentru organismul uman este de 30 mA. De aceea, dispozitivele de protectie diferentiala pentru instalatiile electrice casnice sunt reglate la aceasta valoare a curentului diferential rezidual si vor scoate de sub tensiune instalatia electrica cand se atinge acest prag.

 Cea mai economa solutie pentru asigurarea protectiei diferentiale este utilizarea unui singur intreruptor automat de protectie diferentiala (ID) pentru mai multe plecari (de acelasi tip, de ex. prize).

 Releu diferential (releu de curent rezidual RCD) - detecteaza curentul care se scurge la pamant si foloseste acest curent pentru a actiona un mecanismul de deconectare a circuitului defect. Principiul de functionare al unui releu diferential se bazeaza pe trecerea conductoarelor de linie si neutru printr-un miez magnetic toroidal. Un curent de sarcina normala va produce in miezul magnetic fluxuri magnetice egale dar de sensuri contrare. Daca exista o punere la pamant, curentul prin conductorul de linie este mai mare decat cel ce se intoarce prin conductorul neutru si va produce un flux magnetic mai mare. Apare astfel un flux rezultant care induce un curent intr-o infasurare montata pe acelasi miez magnetic si se obtine o comanda de actionare asupra mecanismului de deconectare a circuitului.

  Curentul de comanda este de 10, 30, 100, 300, 500 mA, timpul de deconectare este instantaneu sau selectiv, cu intarzieri de 40-300 ms.

  In conformitate cu Norma CEI EN 61008 si 61009, intreruptoarele diferentiale se clasifica dupa forma undei de curent in tipurile AC (doar pentru curent alternativ), A (pentru curent alternativ si/sau pulatoriu cu componenta continua), S (pentru curent alternativ si/sau pulsatoriu cu componenta continua cu intarziere in functionare, pentru asigurarea selectivitatii ca intreruptoare diferentiale generale). Se utilizeaza si dispozitive diferentiale adaptabile la intreruptoare automate.

Noutati